Societate de expertiza contabila membra C.E.C.C.A.R.

Modificari ale Codului fiscal cu legatura la impozitul pe venit

Modificarile aduse codului fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial printr-o Ordonanta de Urgenta cu numarul 125 pe 2011.

In Codul fiscal modificat la sfarsitul anului 2011 s-au adus unele reglementari cu privire la impozitul pe venit. Firmele trebuie sa retina si sa vireze la stat impozitul pe venit retinut la sursa sub forma de plati anticipate. Aceasta retinere se face din drepturile de proprietate intelectuala. Se impune impozitarea in sistem real a contribuabililor impusi la norma de venit ei trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

Trecerea contribuabililor impusi la impozitare in timp real se face daca venitul brut din anul anterior este mai mare decat valoarea in lei a 100000 de euro. Se modifica astfel optionalitatea cu obligativitatea trecerea la determinarea venitului in sistem real.

Domeniile in care se aplica aceasta obligativitate de trecere la impozitarea in sistem real sunt agricultura sau activitati independente.

Pentru a se trece la impozitarea in timp real trebuie completat formularul „Declaratie privind venitul estimat” pana la 31 ianuarie. Cursul de schimb este dat de cursul valutar mediu al BNR la sfarsitul anului.

Se va plati impozitul anticipat pentru : drepturile de proprietate intelectuala, activitatilor desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile potrivit Codului Civil, contractele de agent, activitati de expertiza contabila si tehnica, juridica si extraudiciara. Impozitul reprezinta 10% din venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Veniturilor obtinute de persoana fizica din asociere li se aplica cota de 3% din veniturile cuvenite persoanei respective.

Sursa: Avocatnet